Mikor térjek vissza a munka világába anyaként?

Akármilyen fontos szerepet foglal el a munka a kismama életében, a gyermekvárás és a gyermek születése körüli időszakban a karrier természetszerűen háttérbe szorul. Az már általában ilyenkor is megfogalmazódik, vissza szeretne-e térni a kismama a munkahelyére, vagy ha igen, körülbelül mikor. Az otthon töltött időszak alatt számos szervezeti, munkahelyi változás is történhet, de szinte mindenkinek van egy előzetes elképzelése arról, mi lesz a munkájával a gyermekvállalás után.

A legtöbb családban a gyermek 2 éves kora tájékán kerül előtérbe az anya munkába való visszatérése, amikor az állam által nyújtott juttatások jelentősen lecsökkennek, és a gyermek is egyre inkább nyit a külvilág felé. Ilyenkor nem csak az anya munkájáról, hanem a gyermek felügyeletéről is dönteni kell– mehet állami bölcsődébe, magán intézménybe, vigyázhat rá valamelyik családtag, esetleg bébiszitter, vagy az apa is maradhat vele otthon. Minden lehetőségnek van előnye, és hátránya, amiből a család a gyermek sajátosságainak figyelembe vételéve a lehetőségeihez mérten választ.

Mitől is függ, mikor tér vissza a kismama a munkaerő-piacra?

Többek között attól, hogy:

– milyen a baba temperamentuma, személyisége

– milyen gyermekfelügyeleti lehetőségek elérhetőek

– milyen a család anyagi helyzete

– milyen munkahelyről jött el az édesanya, oda visszavárják-e

– milyen az anya végzettsége, munkaerő-piaci helyzete

– mennyi elérhető segítsége van a családnak (nagyszülők, rokonok, bébiszitter)

– milyen az anya munkához való viszonya, mit jelent számára a munka (örömforrás is?)

 

Nagyon soktényezős döntésről van szó, ami nem csak az anya, hanem a család minden tagját érinti, ezért nagyon fontos, hogy közös döntés szülessen.

Kisgyermekes édesanyák karrierjével foglalkozó szakemberként gyakran látom, hogy a munkába való visszatérést bűntudat kíséri. Ez rendszerint abból a szorongásból táplálkozik, vajon a gyerek hogyan veszi azt a helyzetet, amikor a napjaik nagy részét külön töltik. Sokan félnek a külvilág reakcióitól, a társadalmi megítéléstől is. Sokszor elhangzik a gyereknevelés kapcsán, de itt különösen igaz – ha az anya boldog, az egész család boldog lesz. Nagyon fontos, hogy olyan döntés szülessen a munkába állással kapcsolatban, ami elsősorban az anyának jó, hiszen az ő kiegyensúlyozottsága a család egyik alapköve.

Szabó Renáta

tanácsadó szakpszichológus

www.karrierespszichologia.hu/programok

https://www.facebook.com/karrierpszichologia/

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?