Szerencsekerék online játék ingyen

  1. Golden Star Kaszinó: A Kaszinó Előnyei és Hátrányai: A nyitott fehér terek és az éles színek szinte minimalistanak tűnnek, miközben könnyen navigálhatók.
  2. Stargames Kaszinó: A Szerencsejáték Globális Piaca és Jövője - A legmagasabb RTP százalékos résidők a progresszív jackpotokkal rendelkező játékgépek.
  3. Paysafacard Kaszinó: Az Ügyfelek Véleménye és Azoknak a Kezelése: Ami sokkal kényelmesebb, mivel ebben a módban a tapasztalatok és a készségek még mindig használatosak, és a szerencse másodlagos.

Texas holdem póker játékok ingyen

A Boku Kaszinó Leggyakrabban Előforduló Problémái és Megoldásai
És nem kell foglalkoznia azzal az apró betűs ostobasággal és zavaró nyelvvel, amely más jutalmazási programokkal jár.
Book Of Ra Kaszinó: Értékelések és Vélemények a Jackpot Játékokról
Néhány ezek a számok utasítja a nyílásba fizetni.
A befizetés nélküli bónusz nagyon népszerű az Egyesült Királyság kaszinójátékosai körében, mivel segít nekik ingyen játszani.

Virtuális pénz magyar legjobb pörgetések

Wire Transfer Kaszinó: Az Összehasonlítás Más Online Kaszinókkal
Ezen az oldalon megtalálja a legjobb, szakértőink szerint, Bancor online kaszinók a játékosok az USA-ból.
Betonic Kaszinó: A Legnépszerűbb Kaszinó Játékok Titkai
Összehasonlítva az európai oldalak, DraftKings van egy tisztességes fogadási követelmények 20x.
Mega Kaszinó: A Legjobb Bónuszok és Promóciók Kihasználása

Mutasd a fogad, megmondom, hol élsz!

 Mutasd a fogad, megmondom, hol élsz!

Dr. Gera István, Magyar Fogorvosok Egyesülete

Összehasonlítva Nyugat- és Közép-kelet Európa – és ebben hazánk lakosságának – szájegészségi (parodontális) állapotát, megállapíthatjuk, hogy hazánk lakosságának fogazati és parodontális állapota lényegesen rosszabb, mint a legtöbb nyugat-európai, elsősorban Skandináv országok lakosságának átlaga.

 A WHO adatai szerint sajnos ez a fiatal korosztályra is igaz. Átlagos szájhigiéniájuk rosszabb, a lepedék és fogkőértékeik magasabbak, és ínygyulladásuk állapota súlyosabb, mint Nyugat Európában. S bár tinédzser korban fogágybetegség még csak elszórva fordul elő, de sajnos az ínyvérzés és a fogkő már ebben a korban is igen gyakori régiónkban. Egy hazánkban végzett szűrővizsgálat szerint a 7 évesek körében 33,3%, a 12 évesek körében, 20,9%  és a 14 évesek között csak  13,1%-nak volt teljesen ép az ínye és nem volt ínyvérzése  Szerencsére a hazai felmérések is mutatnak némi javuló tendenciát.  Míg 1985-ben 12 éves korcsoportban a vizsgált személyek csupán 26%-nak volt ép az ínye, 1991-re ez az érték 39%-ra emelkedett, sajnos azonban a szuvas fogak számában nem mutatható ki ez a csökkenő tendencia.  

A nyugat európai adatok szerint a felnőtt, középkorú lakosság 70%-nak vagy egészséges az ínye, vagy csak enyhe íny-, vagy fogágygyulladása van. Ugyanakkor egy közel 50 országot lefedő felmérés azt is megmutatta, hogy függetlenül egy ország gazdasági és társadalmi fejlettségétől, a felnőtt lakosok hozzávetőlegesen 10-15%-a szenved súlyos fogágybetegségben. Ennek az oka, hogy ezek az egyének olyan általános betegségekben szenvednek, vagy örökletes hajlamuk van, ami a szájhigiéniától, a fogmosás gyakoriságától vagy az általános fogorvosi ellátás minőségétől függetlenül hajlamosít súlyos fogágy pusztulásra.  A többség esetében azonban a betegség az elhanyagolt szájhigiénia, a dohányzás, a zaklatott életvitel következménye, amely kellő időben végzett felvilágosító programokkal és rendszeres szájhigiéniás kezeléssel megelőzhető lenne.  

 Hasonlóan a tinédzser korosztályhoz a középkorú magyar lakosság parodontális állapota sem mutat rózsás képet, ez a gazdasági és szociális okokon kívül többek között annak is köszönhető, hogy a hazai lakosság szájhigiéniás szokásai és egészségtudatos magatartása jóval elmarad a nyugat európai átlag mögött. Az egy főre eső fogkrémfogyasztás alig emelkedett a rendszerváltozás óta, még mindig az évi alig három tubus/fő körül mozog, kevesen ismerik a fogselyem használatának a szükségességét, és sokan azt sem tudják, hogy a cukormentes rágógumi használata nem elsősorban a kellemes leheletet szolgálja, hanem jelentős szerepe van az étkezések közötti fogtisztításban, a nyáltermelés fokozásában, és így a fogszuvasodás megelőzésében.

Míg Skandináviában a felnőtt lakosság közel 80%-a évente legalább kétszer jelenik meg fogászati szűrővizsgálaton és részesül rendszeres fogkő- eltávolításban, addig a magyar felnőtt lakosság alig fele jár rendszeresen fogorvoshoz, és közel 20%-uk saját bevallása szerint még fájdalom esetén sem megy el. 

Összegzésül kimondható a szomorú tény, miszerint annak, hogy a magyarok a szájhigiénia területén jelentősen elmaradnak nyugat európai társaik mögött nem csupán gazdasági okai vannak. Sokkal inkább a nem megfelelő egészségtudatos magatartás az oka. Így egyértelmű a megoldás is. Komoly szemléletváltozáson kell átesnünk ezen a területen is, hogy lassan felzárkózhassunk Európa nyugati feléhez.

 

A rossz fogak megkeseríthetik életünket, és további komoly betegségekhez is vezethetnek, ezért érdemes megfelelően ápolni őket. Ha az alábbi néhány tanácsot megfogadjuk, már is sokat tettünk a tudatos szájápolás érdekében:

1.    Mossunk naponta kétszer, jó technikával fogat!

2.    Háromhavonta cseréljük le a fogkefénket! Ha tehetjük, használjunk elektromos fogkefét!

3.    Rendszeresen használjunk fogselymet!

4.    Évente egyszer menjünk el fogorvosi szűrésre, akkor is, ha nincs különösebb problémánk!

5.    Fogyasszunk minél több nyers zöldséget és gyümölcsöt, kerüljük a finomított, feldolgozott, és cukros élelmiszereket!

6.    Figyeljünk az élelmiszerek rejtett cukortartalmára!

7.    Étkezések között, napi 4-5 alkalommal, 20 percig rágjunk cukormentes rágógumit!    

 

 

További információkért látogasson el a www.szajharmonia.hu weboldalra!

T

 

 

Vélemény, hozzászólás?