Múzeumok Éjszakája a Magyar Természettudományi Múzeumban 2012. június 16.

14 18 óráig:  Noé várja az érdeklődőket a Bárkájában.

Beszélgessen el Noéval a nagy fajmentő akcióról, az élővilág változatosságáról, a fajok veszélyeztetettségéről. Ismerje meg közelebbről a bárka utasait!

14 18 óráig: Most mutasd meg!… ha kíváncsi vagy rá, mi az
Úgy gondolja, értékes tárgy van a birtokában, de pontosan nem tudja, mi az? Hozza el hozzánk ezen a délutánon. Szakértőink vállalják a látogatók által behozott, a múzeum gyűjtőkörébe tartozó tárgyak (kőzetek, ásványok, ősmaradványok, növények, állatok) meghatározását.

16 18 óráig: Ludovika-túra  –  Mit rejtenek az ódon falak?
Itt az alkalom, hogy a Ludovika főépületét pincétől a padlásig bejárva, szakszerű vezetés mellett bepillantson értékes gyűjteményeinkbe is. 20 fős csoportokat indítunk 4 alkalommal ezen a délutánon. Az első turnus 16 órakor indul. Előzetes bejelentkezés a 210-1085-ös telefonszámon vagy személyesen az Információs pultnál.

16 20 óráig: Mi lesz a tárggyal, miután bekerül a múzeumba? –  preparálási bemutató.

Híres gyűjtőket és még híresebb gyűjteményeiket ismerheti meg a Leltárba véve című kiállításunkban vagy élő preparálási bemutatón vehet részt a kiállítás műhelyében.

A múzeum munkatársai bemutatják, hogyan preparálnak ki egy mészkőtömbből ősmaradványokat, valamint hogyan tömnek ki egy madarat.

17 18 óráig exkluzív tárlatvezetésekhez csatlakozhat az új állandó kiállításokban, valamint a magyar dinoszauruszokat bemutató Eltűnt világok című kiállításban.

18 00 óráig: A rátarti, az aggastyán és a kalandor, avagy a fecsegő gyűjteményi tárgyak

Hallott már fecsegő múzeumi tárgyakról? Itt az alkalom, hogy megismerje őket és meghallgassa történeteiket.  

Lesznek közöttük hercegi gyűjteményből származó, rátarti darabok, a nyelvújítás előtti szavakat használó elaggott tárgyak, a különböző tudományos és féltudományos expedíciókról származó, kalandos sorsú példányok. Egy a közös bennük: mindegyikük régen élt vagy mai adományozók nagylelkű ajándékaként került a múzeumba. Mesélnek előző tulajdonosaikról, titkaikról, tudományos jelentőségükről.

A játékos kedvű látogatók erre az éjszakára a muzeológus bőrébe bújhatnak, hogy adatokkal, tudományos információkkal egészítsék ki az adományozott tárgyakról kiállított gyűjteményi cédulákat. Segítségükre az épületben cirkáló revizorok lesznek.

Ha elfáradtak a nagy adatgyűjtésben, megpihenhetnek a Nappaliban, ahol csend, nyugalom, kellemes légkör és néhány elmés társasjáték várja őket.

Tudta, hogy 210 éves a Magyar Természettudományi Múzeum?

A tudománytörténet és a múzeum iránt érdeklődőket a Magyar Természettudományi Múzeum történetét bemutató filmvetítéssel várjuk a Semsey Andor Előadóteremben.

Vélemény, hozzászólás?