Múzeumok Majálisa a Múzeumkertben – programajánló

Múzeumok Majálisa 2011.
Május 21-22.

                 

Mi ez az egész?

  • A múzeumok hagyományos, kétnapos seregszemléje a Múzeumkertben.

Hagyományos? Miért, volt már ilyen?

  • Mi is nehezen hisszük el, de az idei már a tizenhatodik!

Ha az a neve, hogy majális, miért nem május elsején tartják?

  • Mert az apropója a május 18-án ünnepelt Múzeumok Világnapja, csak mi mindig az ehhez legközelebb eső hétvégén tartjuk, hogy minél többen el tudjanak jönni. A májusi, madárcsicsergős kerti nyüzsgés pedig egyértelműen majális-hangulatot kölcsönöz a fesztiválnak.

Miért jó?

  • Mert valójában egy országos múzeumi fesztiválról van szó, több mint 120 bemutatkozó múzeummal, de mégsem kell bejárnia az országot senkinek, mert egy helyen találkozhatunk mindegyikkel.

A múzeumok sátrain kívül mit láthatok még?

  • Válogathat például több mint 70 kézműves portékájából, részt vehet szakmai programokon, megnézheti, ki kapja az "Év Múzeuma 2010" és az "Év Kiállítása 2010" díjakat, a múzeum előtti nagyszínpadon két nap alatt összesen 13 fellépő – többek között Király Martina, a Cimbali Band, a Sültü, vagy Herczku Ágnes és Sinha Róbert közös koncertjét – hallgathatja meg. A Nemzeti Múzeumban pedig tárlatvezetések, koncertek és különleges, fotós kiállítások várják a hűsölő látogatókat.

Sűrű, a program! Akkor hozzak kétnapi hideg élelmet is magammal?

  • Senki nem marad éhen, az biztos! Lesz minden: például kakastöke pörkölt, dödölle, kürtöskalács, zsanna-manna, pókemberes jégkrém, sör, limonádé, a lengyel vendégeinkre való tekintettel pedig káposztás hús és krumplizámiska is!

Hogy jönnek ide a lengyelek?

  • Tekintettel arra, hogy Magyarország júniusban Lengyelországnak adja át az Eu-elnökséget, és ez alkalomból a Nemzeti Múzeum a lengyel-magyar történelmi kapcsolatokat bemutató, nagyszabású kiállítását is megnyitja majd május végén, a Múzeumok Majálisa külföldi vendége is természetesen Lengyelországból érkezik. Keresse a múzeumi sátrak között a Tarnowi Regionális Múzeum standját, és kurátoraink szakvezetésével kukkantson be az épülő Több mint szolidaritás című kiállítás kulisszái mögé!

Gyereket ér hozni?

  • Mi az, hogy! A Múzeumok Majálisa igazi családi program! A nagyszínpadon szombaton Lackfi János költő és a Sajtkukacz zenekar a Radírmocsok albumról ad elő a kicsiknek, vasárnap a Katáng zenekar Tarkabarka dalait, valamint Rutkai Bori és a Hébe-Hóba Banda Vacka Dalok című koncertjét hallgathatják meg a gyerkőcök. De az időutazni vágyók számára kihagyhatatlan programokat kínál a Históriás Történeti Játszó-tér is!

További információ ITT

Vélemény, hozzászólás?