Tábor érett-e a gyerekem?

Az év legjobb időszaka a szülők számára talán több problémát okoz, mint bármely másik. Ha iskolás gyermeked van, ez azt jelenti, hogy két és fél hónapra kell megoldást találnod a biztonságos és egyben szórakoztató elhelyezésére. Ha igaz az a Franz Ferdinand szöveg, hogy egész évben azért dolgoztunk, hogy aztán végre elmehessünk nyaralni, akkor ezt kiegészíteném azzal, hogy ki tudjuk fizetni a nyári táborokat. Ha nincs egy-két csodanagyi, akihez egész szünidőre le lehet csapni a gyereket, nincs mese – táborba kell menjen. Hatalmas a választék, nem nehéz a gyermek érdeklődési körének megfelelő témát találni, mégis felmerül néhány kérdés, amelyek megválaszolása segít a táborozós időszakra felkészülni.

1.       Mikortól mehet ottalvós táborba? Pontos életkort itt nehéz mondani. Láttam már olyan talpraesett ötévest, akinek semmi gondot nem okozott az egy hetes távollét, és kilencévest is, akit haza kellett vinni néhány nappal a vége előtt. Mindenesetre a legfontosabb kritériuma az ottalvós tábornak, hogy maga a gyerek akarjon odamenni. Ha kis rábeszélésre sincs kedve, kár még erőltetni, mert be fogja bizonyítani, hogy neki volt igaza.

2.       Hogy bírja majd az estéket? A különlét vízválasztója többnyire az este, a lefekvés, Napközben még minden rendben van, de este, ahogy jön az alvás ideje, úgy szorul a torok, gyűlnek a könnyek a kicsik szemébe. Aludt már több éjszakát máshol? Hogy bírta? Gyakoroljatok egy kicsit. Némi szervezéssel add kölcsön néhány éjszakára egy barátjához, cserébe persze ő is jöjjön hozzátok. Amíg ezek az esték nem mennek gond nélkül, addig nyugodtan ragaszkodjunk a bejárós táborokhoz.

3.       Mennyire önálló? Be tudja fűzni a saját cipőjét? Felvesz egy pulóvert, ha fázik? Kér segítséget, ha nem tudja megszárítani a vizes haját? Elég sok fiú hordja ugyanazt az alsónadrágot egy hétig, ha anya nincs a közelben, ezzel még nincs is gond. De tudnunk kell róla, hogy még az ovis táborokban sem kapnak annyi személyes figyelmet a gyerekek, hogy megkérdezzék, fázik e, vagy mikor zuhanyozott utoljára. Bár a tábor önmagában is fejleszti az önállóságot, nem árt ezt még otthon megalapozni. Engedd el a kezét, hagyjad dönteni és cselekedni azokban a kérdésekben, amelyek a táborban várják.

4.       Hogy fog új barátságokat kötni? A legtöbb tábor csak addig rossz, amíg nem akad egy jó haver, vagy valamelyik pedagógust nem sikerül nagyon megszeretni. Miért is bíznád ezt a véletlenre? Érdemes a többi szülővel összeszövetkezni, és az egymással jóban lévő gyerekeket egy helyre küldeni. Pont annyi biztonságérzetet ad, ha egy jó ismerős is van a csapatban, hogy átsegíti őket a nehezebb pillanatokon.

5.       Mit tegyek, ha nagyon Izgul? Ha önszántából indul neki, akkor is teljesen természetes, ha jelentkezik egy kis szorongás a megelőző napokban, főként este, lefekvéskor. Ilyenkor egyszerűen csak hallgasd meg, esetleg mutassa, vagy mondja meg egy tízes skálán, hogy mennyire izgul, mi az, amin aggódik pontosan. Mondd el, hogy neked is hiányozni fog. Napközben pedig töltsetek még több minőségi időt együtt, s vesd be a legjobb szorongásoldót, a nevetést. Egy jó alapos kacagásnál semmi sem oldja hatékonyabban a feszültséget.

+1 Hazahozzam, ha rosszul érzi magát? Milyen praktikus, hogy ma már egészen fiatalon hazatelefonálhat a csemete, összeszoríthatja szívünket, és már úton is vagyunk felé, hogy megmentsük őt onnan. Amilyen praktikus, olyannyira nehezíti is a helyzetet. Mindannyiunknak megvan a klasszikus helyzet, gyerek a levélben kiborulva könyörög, hogy vigyék haza, szülők fáziskéséssel le a táborba, gyerek vidám, meggondolta magát. A táborbéli nehéz helyzetekben rengeteg tanulási, önállósodási lehetőség rejlik, amit kihagyunk, ha indokolatlanul kimentjük a csemetét a konfliktushelyzetből. Gyakran 2-3 nap kell ahhoz, hogy épp az ellenkezőjére forduljon minden. Ha már tényleg mindennap telefonálunk, használjuk ezt inkább arra, hogy miközben érezheti, hogy érzelmileg vele vagyunk, saját magának kell a megoldást megtalálnia.

 

Pethő Orsolya, pszichológus

Ha nevelési dilemmáid vannak, keress meg, segítek: http://kolyokszerviz.hu/modszer.html

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?