XVIII. Betlehemi Jászol kiállítás a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban 2011. december 6. – 2012. január 15.

XVIII. Betlehemi Jászol kiállítás (2011. december 6. – 2012. január 15.)

A tárlat alkalmával bemutatásra kerülő alkotások Jézus születéséhez, a karácsonyi ünnepkörhöz kapcsolódnak: a betlehemi jelenetet ábrázolják, illetve a betlehemezés hagyományát elevenítik fel.

A Magyar Kézművességért Alapítvány által kiírt pályázatra idén is különböző művészeti ágak képviselői jelentkezhetnek: művészi kézművesek, népművészek, képző- és iparművészek, amatőrök egyaránt. A pályázók között hivatásos alkotók, Népi Iparművészek, A Népművészet Mestere címmel rendelkező kézművesek; az amatőrök között óvodások, diákok, óvónők, pedagógusok, fogyatékkal élő emberek, nyugdíjasok és olyan új alkotók is bemutatkozhatnak, akik a felhívást olvasva kezdtek Betlehem-készítésbe. Évről évre megnyugtató látni, hogy az érdeklődés nem csökken, a pályázat résztvevőinek száma minden évben kétszáz körül mozog.

Pályázni a betlehemi jelenet szereplőit ábrázoló, a betlehemezés népszokásait megörökítő, illetve az adventhez, a karácsonyi ünnepkörhöz kapcsolódó, természetes alapanyagok felhasználásával készült, legfeljebb 3 népművészeti, képző- vagy iparművészeti alkotással lehet. A Bibliában elmondottakhoz ragaszkodó művek mellett a Betlehem mának szóló üzenetét megfogalmazó alkotásokat is várnak, amelyek készítésénél figyelembe vették azt a világot, amelyben élünk, azokat a problémákat, amelyek megválaszolásában a karácsony titka segít.

A pályázati anyagot a Hagyományok Háza, a Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus szakértői, a betlehemes mozgalmat az 1940-es években eredetileg kezdeményező Ciszterci Egyházközség, valamint A Magyar Kézművességért Alapítvány képviselőiből álló zsűri válogatja és minősíti, az ő javaslatuk alapján kerülnek díjazásra a legszebb, legötletesebb pályamunkák.

A kiállítás anyagát – immár 10. alkalommal – idén is színes fotóalbumban örökítik meg. A különleges karácsonyi ajándéknak is számító Betlehemi képeskönyvben minden kiállító 1-1 alkotása szerepelni fog.

A pályázati felhívás letölthető: itt
Az alapítványról bővebben: www.amka.hu
Információ: Gergely Imre, 06 30 394-6010

Nyitva tartás: kedd-péntek 10-16 óráig, szombat-vasárnap 10-17 óráig, hétfő szünnap
Belépőjegy árak: felnőtt 1000 Ft, gyermek és nyugdíjas 500 Ft
A jeggyel a múzeum összes kiállítása megtekinthető.

Vélemény, hozzászólás?