Zenél a világ! – Művészetek Palotája 2012. január 14. és 28.

Hang-szer-szám, Zenél a világ!: „Páratlan” zenék a Balkánról

2012. január 14. 11:00 – 12:30, Üvegterem

Nikola Parov, Orczy Géza, Gera Gábor – tambura, kaval, harmonika, tapan

A sorozat főszereplői a zene „szerszámai” – a hangszerek. Velük ismerkedhetnek meg a hallgatók autentikus élőzene által, az azt megszólaltató szakértő muzsikusok segítségével. Ebben a félévben újból nekivágunk a nagyvilágnak. Különböző földrészek népi eredetű zenéjével és ritkán látható hangszereivel találkozhatnak a gyerekek a szombat délelőtti koncerteken és az azokat követő hangszerbemutatókon.
Ebben a félévben különböző földrészek népi eredetű zenéjével és ritkán látható hangszereivel találkozhatnak a gyerekek a szombat délelőtti koncerteken és az azokat követő hangszerbemutatókon. A balkáni népzenében igen elterjedt népi fúvós hangszer a kaval. A kaval egy üres cső. A befújt levegő egy éles peremnek ütközik, ettől szólal meg a hangszer. A kaval perzsa eredetű hangszer és arab közvetítéssel jutott el a Balkán-félszigetre, majd Bulgáriába. Neve török eredetű. A hangszer egy fából készült, három részre szedhető hosszú, henger alakú cső. A felső részén van a perem, ami általában csontból vagy keményfából készül, és igen gazdagon díszített. A középső harmadban található az a nyolc lyuk, amin a kavalos játszik. Az alsó harmadban van négy olyan lyuk, amelyeket nem fognak le, ezeket a lyukakat a kavalosok az „ördög lyukainak” nevezik. (folkinfo.hu)

További előadás: január 28. (11.00)

Rendező: Művészetek Palotája

Erre a koncertre jegyét a Művészetek Palotája saját jegypénztáraiban üdülési csekk, Accor Ticket Culture utalvány, Sodexho Pass Kultúra- és Ajándékutalvány, valamint Művészetek Palotája ajándékutalvány beváltásával is megvásárolhatja.

Jegyárak: 1000 Ft

Vélemény, hozzászólás?