Mit sportoljon a gyerek? Már van tudományos válasz

A szülők gyakran aszerint választanak sportot gyermeküknek, hogy milyen lehetőség van a közelben. Azt azonban kevesen tudják, hogy létezik tudományos módszer is arra, hogy megtudjuk, hova érdemes beíratni a gyereket.

A Sport Navigátor program három éve létezik Magyarországon, célja választ adni arra a kérdésre, mit sportoljon a gyerek. A 2007 elején indult program modern tudományos módszerek segítségével állapítja meg a gyerekek fizikai és pszichikai tulajdonságait, majd ez alapján segít olyan sportot találni, ahol a gyerek sikeres és elégedett lehet.

„Nyilván máshol is vannak hasonló módszerek, a mi programunk azonban nem külföldi példát vesz alapul – mondta a hvg.hu-nak Rajna András, a Sport Navigátor ötletgazdája és megszervezője. – Olyan ez, mint az iskola esetében, ahol a szülők arra orientálják a gyereket, ami érdekli, és amihez tehetsége van. A mi programunk célja az, hogy hasonló módon alternatívát kínáljon a sportolás területén is.”

A vizsgálatokat 8 és 12 év között érdemes elvégeztetni, korábban még bizonytalan a felmérés. A szakemberek persze akár 15-16 évesen is elvégzik a teszteket, de ilyenkor mindig közlik a szülőkkel, hogy bizonyos szempontból már késő, hiszen több sport is kiesik a szórásból. Ilyen korban leginkább sportágváltás esetén érdemes szakértőkhöz fordulni.

A  lelkesedés és a sport szeretete is kell, de elkötelezett szülő nélkül ez nem sokat ér.

Ez a módszer a gyerek oldaláról nézi az egészet, nem a sportklubok oldaláról – tette hozzá Rajna. – Sportolni mindenkinek kell, versenyezni viszont nem, így a vizsgálatok nem csak az élsport szolgálatában állnak.” A statisztikák szerint a sportoló gyerekek 75 százaléka hagyja abba 15-16 évesen a rendszeres mozgást, de a módszerrel ez a helyzet több évvel is kitolható.

A SPORTNAVIGÁTOR PROGRAM VIZSGÁLATAI 

1. Az antropometriai vizsgálatokat Petrekanits Máté vezeti, aki 1982 óta több tízezer hasonló sportmérést végzett. A Sport Navigátor program keretein belül elvégzett alkati, csont- és izomvizsgálatok nem vesznek igénybe többet 15 percnél, de ha szülők nagyobb lélegzetvételű terheléses vizsgálatot is szeretnének végezni (keringés, szív, légzésfunkciók, ill. mennyire erősíthető és terhelhető a szervezet), akkor akár másfél órás is lehet az összes mérés. „28 éve létezik a módszer, és kilencven százalékos hatékonysággal működik, ami hatalmas dolog – fogalmazott Petrekanits. – Mivel egy szülő ma már nem kevés pénzt fordít a gyerek sportolására, úgy gondolom, jó tudni, érdemes-e, lesz-e eredménye, vagy inkább másfelé érdemes fordulni.” 

  2. A mozgásszervi vizsgálat az aktuális helyzetet elemezve kínál megoldást. „Alapvetően háromféle vizsgálatot végzünk – mondta az ezeket végző Dobos József, a Sportkórház ortopéd szakorvosa a hvg.hu-nak. – Hasonlókat már régebben is végeztek hazánkban (gyerekeknél évente kétszer, felnőtteknél egyszer), de jelenlegi formájában, célzottan a sport érdekében a sportnavigátori programban kapott újra kiemelt szerepet.” A vizsgálatok során megnézik, egyforma-e a két alsó végtag, hiszen 1-2 centiméter különbség viszonylag gyakori. Az ennél nagyobb eltérés sporttevékenység esetén aszimmetrikus terhelést jelent, a gerinc ferdülhet, így a hosszútávfutás például nem ajánlott. Ezután megvizsgálják a tengelyeltéréseket, hogy van-e X- vagy O-térd. Ez a deformáció létezhet a saroknál is, ami lúdtalphoz vezet. Szemből és oldalról is gerincferdülésre utaló jeleket keresnek. Ez egyoldalú terhelésnél jelent gondot, tehát ahol az egyik kar (jobbkezes, balkezes) például jobban igénybe van véve. Ebből hosszabb távon, leginkább 40 és 60 éves kor között jelentkezhetnek problémák. Fontos tudni azt is, mennyire lazák illetve kemények a szalagok. Ha például túlzottan lazák, az egyben azt is jelenti, hogy sérülékenyebbek, így például nem javallott a birkózás. Az alapvizsgálat összesen 10-15 percet vesz igénybe, és a Sportkórházban végzik el.

3. A pszichológiai vizsgálat tulajdonképpen egy sportalkalmassági vizsgálat, amely kideríti, hogy a gyerek fejben mennyire erős, milyen a koncentrálóképessége, mennyire veszi komolyan a célkitűzéseket. „Vannak rajzos és kitöltögetős feladataink is, melyeket egy laborvizsgálat egészít ki – mondta Gyömbér Noémi, a programban részt vevő egyik szakember. – Ez a finom motorikus koordinációra irányul, elsősorban a kézzel végzett kisebb mozgásokra.” A sportpszichológiai felmérés már régóta létezik, de ennyire specifikusan a gyerekkori kiválasztásra korábban még nem használták fel. A vizsgálat nagyjából 40-60 percet vesz igénybe.

(Forrás: http://hvg.hu/sport/20101201_sportnavigator_program_gyerek)

 Vélemény, hozzászólás?