Janikovszky meseíró pályázat gyerekeknek

Az úgy volt… címmel idén is meghirdeti Janikovszky Éváról elnevezett meseíró pályázatát a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár (FSZEK); a nyolcadik alkalommal kiírt megmérettetésre péntektől egy hónapon át, április 30-ig várják a 6-16 évesek munkáit.

 

A versengés célja, hogy a mai iskolás nemzedék önálló alkotó-tevékenységét ösztönözze, írás- és kifejező készségét fejlessze, irodalom iránti szeretetét fokozza. A pályázat egyben tisztelgés egy olyan írónő munkássága előtt, aki számos művét kimondottan gyerekeknek, fiataloknak írta, és akinek művei egyformán népszerűek, olvasottak az idősebb és a fiatalabb korosztály körében is.     

A pályázatra, amelyet először 2004-ben, a FSZEK fennállásának 100. évfordulóján hirdettek meg, két külön kategóriában (6-10 évesek, és 11-16 évesek) várják a gyerekek meséit a határon innen és túlról egyaránt. Tematikai megkötés nincs, csupán terjedelmi határt szabtak a szervezők: a jelentkezők legfeljebb öt A/4-es oldalnyi, nyomtatott formában készült írással nevezhetnek a versenyre. Az alkotásokat postai úton a Központi Könyvtár címére: 1088 Budapest, Szabó Ervin tér 1. vagy e-mailen a titkar@fszek.hu címre küldhetik a jelentkezők, de akár személyesen is bedobhatják az átriumban elhelyezett gyűjtőládába. Minden pályázó csak egy, nyomtatásban még meg nem jelent írással indulhat.
    

A pályázatokon és a borítékokon minden esetben pontosan fel kell tüntetni a pályázó nevét, életkorát, címét vagy iskolája címét, elérhetőségét, valamint rá kell írni azt is: Meseíró pályázat. A verseny eredményét június 3-án hirdetik ki, ekkor adják át a nyerteseknek járó könyvjutalmakat is.
    

Az elmúlt években a pályázatra tematikailag igen színes alkotások érkeztek: a hagyományos mesetémáktól a mindennapi élet bemutatásán át a kis szerzők életének egy-egy eseményét megörökítő írásig minden szerepelt a korábbi évek versenyművei között. Sokan rajzaikkal is illusztrálták pályázatukat, míg néhányan "illusztrációkkal ellátott könyvecske" alakban küldték be műveiket. A múlt évben 304-en küldtek be mesét a 6 és 10 év közötti korosztályból, a 11 és 16 év közöttiek kategóriájában 385-en pályáztak.

(Forrás: http://kultura.hu/main.php?folderID=886&articleID=311685&ctag=articlelist&iid=1)

Vélemény, hozzászólás?