5 biztos jel, hogy iskolát kell váltanotok

Kevés olyan gyerek van, akivel semmi gond nincs az iskolában – talán többek között ez is oka lehet annak, hogy csak kevés szülő jut el addig az elhatározásig, hogy iskolát vált. Pedig több olyan eset is van, amikor utóbbi elkerülhetetlen – sőt, az egyetlen megoldás. Csak figyeld a jeleket!

Szemet hunynak a pedagógusok bántalmazás esetén

Az utóbbi időben többször írtunk már arról, mennyire fájdalmas, és fejlődése szempontjából mennyire káros, amikor társai közt áldozattá válik a gyerek. Amikor kiközösítik, gúnyolják, sértegetik, vagy rosszabb esetben fizikailag bántalmazzák.

Természetesen iskolaváltásra nincs szükség egyetlen ilyen alkalom után, akkor azonban minél előbb másik oktatási intézményt kell keresni, ha a bántalmazás rendszeres, és efölött a pedagógusok is szemet hunynak, vagy nem eléggé hatékonyan lépnek fel az ügyben. Ebben az esetben gondolkodás nélkül lépni kell, és olyan iskolát választani a gyermek számára, amelynek légköre elfogadó és támogató lehet számára.

Sosem elég jó a tanárnak az, amit a gyerek nyújt

A legtöbb esetben csak gyermekes védekezés egy-egy rosszabb jegy esetén, ha otthon részrehajlással vádolja a gyerek a tanárt, esetleg azt állítja, hogy a tanár szándékosan és tudatosan kipécézte őt, ám előfordul, hogy a gyermek valóban jól látja, hogy tanára pikkel rá. Ezért különösen fontos, hogy a gyermek első jelzése után elkezdj jobban odafigyelni arra, mi történik az iskolában. Előfordulhat ugyanis, hogy a pedagógus, akár a személyes ellenszenv miatt, akár azért, mert a gyerek alkalmasnak tűnik arra, hogy levezesse rajta a feszültségét, valóban bántalmazza diákját.

Thinkstock

Ne várd meg, amíg elfajulnak a dolgok, a gyerekek ugyanis nagyon sebezhetők: a napi szinten megélt megaláztatás és a szorongás hamar mély nyomot hagyhat személyiségükön. Az iskolaváltás abban az esetben indokolt, ha meggyőződtél a gyermek igazáról, az iskolavezetés viszont jelzésed ellenére sem tesz semmit a gyermek védelme érdekében. (Ha úgy látod jónak, és hiszel a gyereknek – többek között a magatartásából kiolvasható jelek alapján -, akkor a tanárral való konfliktus felvállalása nélkül is jó döntés lehet az iskolaváltás.)

Nem képes megfelelni a tanulást illető elvárásoknak

Könnyen előfordulhat, hogy a szülő nem volt elég körültekintő az iskolaválasztáskor, és olyan iskolába íratta a gyermekét, amely túlzottan teljesítményorientált, illetve néhány szaktanár rakja nagyon magasra a lécet – rosszabb esetben éppen azokból a tárgyakból, amelyekben a gyermek amúgy sem erős. Amennyiben azt tapasztalod, hogy a magas elvárások miatt folyamatosan kudarc éri a gyereket, és már azokból a tárgyakból is ront, amelyek egyébként jól mentek neki, ha örökké rosszkedvű emiatt, szorong és menekülne, akkor lépj és válts iskolát.

Túl alacsonyak számára a követelmények

Nehéz előre megítélni, hogy egy iskola elég erős lesz-e a gyermeknek, mert az ilyen iskolákról általában az odajáró gyerekek szüleinek jó a véleménye. A teljesítményt illető alacsony elvárásokat kedvelik a gyerekek, és pozitív tapasztalatokról számolnak be otthon. A szülők jelentős részének azonban se ideje, se türelme utánajárni, hogy a gyerek viszonylag jó teljesítménye mögött valós elvárások állnak-e.

Thinkstock

Pedig érdemes előrelátóbbnak lenni, és utánajárni, hogy a gyermek nem vesztegeti-e el a tehetségét és a tudását – ettől még nem leszel maximalista. Ha az otthoni tananyag rápótlása mellett sem javul a helyzet, vagy egész egyszerűen nem akarod az iskola helyett magad oktatni otthon a gyereket, akkor lépj tovább, és írasd át egy erősebb iskolába – bár tartsd szem előtt, hogy ennek a döntésnek vélhetően nem örül majd annyira a csemetéd.

Gyakori összeütközések az iskola szelleméből és a gyerek neveltetéséből fakadóan

Előfordulhat, hogy a nevelési elveidtől, az életviteletektől és szokásaitoktól eltérő iskolába sikerül beíratnod a gyereket. Ilyenkor nem meglepő, ha a gyerek az értékkülönbségek miatt napi szinten kerül konfliktushelyzetbe a társaival vagy a tanáraival. Ha tehát szabadabb elveket vallasz, ne írasd nagyon konzervatív légkörű iskolába a kicsit, és fordítva, mert a gyereken csattan az ostor – ha mégis így alakult, igyekezz minél előbb megtalálni a megfelelő intézményt.

Minden meglátszik a gyereken

A gyerek elsősorban nem szavakkal, sokkal inkább magatartási zavarokkal jelzi, hogy valami nincs rendben az iskolában.
Az első és leghangsúlyosabb tünet a szorongáshoz kötődik: alvásproblémák lépnek fel, fáradékonnyá vagy túlmozgóvá válik, rágni kezdi a körmét, tépkedi a haját, dadogni kezd, esetleg befelé fordul, az addig nyitott, közlékeny gyerek elhallgat. Látványos tünet még a zavar: úgy viselkedik, mintha folyamatosan zavarban lenne, lesüti a szemét, nem veszi fel a szemkontaktust. Ha pedig fizikai agresszió is van a háttérben, akkor minden váratlan mozdulatra összerezzenhet. Később mindehhez magatartási problémák is csatlakozhatnak: a gyerek elkezd csúnya szavakat használni, agresszívvé válhat.
Amennyiben a felsorolt tünetekből három egyidejűleg fennáll, egy percet se habozz: a gyerek érdekében azonnal lépj!

Forrás: www.life.hu/anyaskodj/mariskolabajartok/20110928-5-biztos-jel-hogy-iskolat-kell-valtanotok.html

Vélemény, hozzászólás?