Alvási kisokos újszülött babákhoz

„Jó baba?” – kérdezi minden barát, ismerős és ismeretlen az újdonsült anyukát a babalátogatás során, a boltban vagy az orvosi váróban.

A jó baba természetesen azt jelenti, hogy a picivel nincs sok gond, betermeli az adagját, aztán alszik egy jó nagyot. Felébred, újra eszik, majd nézelődik egy kis ideig az ágyában és újra álomba szenderül. A nap így telik, majd este a baba elmegy aludni és következő alkalommal csak reggel hallatja a hangját, de akkor is csak diszkréten jelzi, hogy újra megéhezett.

Ezzel szemben a babák többségének nem pont így telnek a napjai.

Az újszülöttek és a pár hónapos babák gyakran megéheznek, sokat sírnak, össze-vissza alszanak, éjjel sokszor felébrednek és kiszámíthatatlanul viselkednek. Szeretnek kézben lenni, cicin aludni és izegnek-mozognak álmukban.

A legnagyobb baj az, hogy az újdonsült szülőket senki nem készíti fel ezekre a tényekre és nehézségekre. A Facebookon az ismerősök csak a cuki, babafotózáson készült képeket posztolják, sosem a kialvatlan, hajnalban készült, az órák óta tartó sikertelen visszaaltatás utáni zombifejet teszik közzé a világ számára. Hiszen akkor kiderülne, hogy nem is olyan jó az a baba. És ebből persze egyenesen következne, hogy a szülők sem olyan jók, mint amilyennek lenniük kellene egy tökéletes világban.

A gyermekorvosnak, a védőnőnek ritkán van ideje hosszan beszélgetni a szülőkkel a nehézségekről, a valóságról. Gyakran a barátnőknek sincsenek kellő ismereteik, vagy maguk sem merik bevallani, hogy nekik is meggyűlik néha a bajuk az altatással. Mi lenne a megoldás?

Egy olyan szakmai cikksorozat indul most útjára itt az oldalon, ami segítséget ad abban, hogyan készülj fel a babád alvásával kapcsolatos kihívásokra, mit tegyél, ha nem akar aludni a pici, ha gyakran ébred éjjelente vagy nem alszik jól napközben. Kezdjünk is bele, a héten az újszülötteket vesszük sorra.

A picibaba, közvetlenül a születés után élénk és kiváncsian tekint a világra. Próbál szopizni, majd jól kialussza a születés fáradalmait. Pár nap kórházi bennlét alatt a babák alvását gyakran megzavarják a korántsem ideális körülmények, de hazatérve már rajtunk múlik, hogy tudunk-e nyugodt nappalokat és békés éjszakákat biztosítani a picinek.

Először is, el kell felejteni egy csomó régi beidegződést, nagyanyáinktól hallott anekdotát. Hogy mire gondolok? Például arra, hogy a baba ölben tartása elkényeztetés, a kiságyban vagy külön szobában alvás kötelező, a szoptatás 5×20 perc és a cicin elalvás bűn. Azt is el kell fogadni, hogy az újszülötteknek nincs fix napirendjük és nagyon ritkán alusszák át az éjszakát.

Hogyan teljenek akkor otthon az első hetek?

A gyermekágyas időszakban az egymásra hangolódás, a baba igényeinek, természetének megismerése, a napi ritmus kialakítása legyen a középpontban.

Az első hetek lehetőleg ne a vendégek fogadásáról, a nagytakarításról vagy a végre kimozdulunk időszakáról szóljon. A babának csendes, nyugodt, kiszámítható körülményekre és két ráérő, őt megismerni próbáló szülőre van szüksége.

Hogyan alszanak az első pár hónapban a babák?

Az újszülöttek sokat alszanak, 12-18 órát javasolnak a legújabb ajánlások. A gyakori megéhezések ezt az alvásidőt sok, hosszabb-rövidebb szakaszra osztják. Az éjszakáknak és a nappaloknak kicsi ebben a korban a jelentősége, a babák éjjel is gyakran megéheznek, és az is előfordul, hogy nem alszanak vissza rögtön.

Az ébrenléti idők rövidek. Gyakori hiba, hogy a babák túl későn mennek aludni, órákat fenn vannak napközben. A fáradság okozta nyűgösséget unatkozásnak, az anyához bújás igényét éhségnek, a sírást hasfájásnak vélik a szülők. Holott csak alvásra lenne szüksége a babának. Újszülött korban a babák csupán 45-60 percet tudnak ébren maradni elfáradás nélkül. Ez után aludniuk kell ahhoz, hogy újra frissek és kipihentek legyenek.

Az is gyakori tévhit, hogy a piciknek mindenképp órákat kell aludniuk egyhuzamban ahhoz, hogy kialudhassák magukat. Ezzel szemben egy 30-40 perces alvás is kellően pihentető, ha a baba vidáman ébred belőle, és nem nyűgös az ébredést követően.

Összefoglalva tehát, az újszülöttek gyakran alszanak, hol hosszabb, hol rövidebb ideig (20 perc-3 óra), közben nagyjából egy órás ébrenlétekkel. Nem alusszák át az éjszakát, hiszen éjjel is gyakran megéheznek. Nincs fix napirendjük, se kiszámítható alvásritmusuk.

Mit tudsz tenni azért, hogy már a kezdetektől jókat aludjon a baba?

  • Figyelj arra, hogy mindig időben vidd aludni a babát napközben. Ha letelt az egy óra vagy álmosnak látod a picit, próbáld meg elaltatni.
  • Legyenek nyugodtak, csendesek a napok, a babának nincs szüksége zajos programokra vagy többórás utazásokra.
  • Segíts elaludni a babádnak, ha erre szüksége van.
  • Teremtsd meg azokat a feltételeket, melyek segítenek jól aludni a babádnak (megfelelő hőmérséklet, csendes, sötét szoba, megfelelő etetési rend, lehetőleg igény szerint.)
  • Az éjszakai ébredéseknél nyugodtan etesd meg a babát, ne higgy azoknak, akik szerint x hónapos korra már tuti nem éhezik meg a baba éjjelente.

Aztán, ahogy telnek a hetek, bámulatos változások történnek a kisbabák alvásában, ha kíváncsi vagy, mik ezek, tarts velünk a jövő héten is, amikor a 2-3 hónapos babák alvása lesz a téma.

Szakértő: Dr. Dénes Ivett bababarát alvás tanácsadó, az Anya, gyere! Babaalvás Tanácsadó Szolgálat alapítója

http://www.anyagyere.hu

 

Vélemény, hozzászólás?