Családi Márton-nap a Néprajzi Múzeumban 2012. november 11.

Ha lúd, legyen kövér!
Családi Márton-nap lengyel szemmel, sok libával és magyar polkával
2012. november 11. – 10.00-18.00

A Néprajzi Múzeumban a családi napon lengyel vendégeinkkel közösen elevenítjük fel a Szent Márton-nap hagyományait. Libák és tollak mellett különleges műtárgyakkal: tolldíszekkel és papírkivágásokkal, lengyel és magyar szemmel járjuk körül a jeles napot. A programban többféle madár, egy ornitológus, sok mese és játék, zene és táncház, kézművesműhely, rajzverseny, Ludas Matyi-hasonmásverseny, lengyel és magyar nyelvű tárlatvezetés várja a gyerekeket és a felnőtteket. Az esemény egyáltalán nem szokásos libanap, hanem egy változatos, új ízeket és hangulatokat felvonultató kulturális élmény, amelyet idén a lengyel kapcsolatok színesítenek.

PROGRAMOK:

11.00
A szomorú királykisasszony – vígságos papírszínház kicsinyek és nagyok mulattatására

"Az aranyszőrű táncos bárány s a hozzáragadott falu népe, valamint a szomorú királykisasszony megvigasztalására összegyűlt királyfik, grófok, és más atyafiak tanulságos történetét élő meseszóval és zeneszóval, nyitható-csukható papírszínházával előadja a BÁBaKALÁCS BÁBSZÍNHÁZ": Tóth Anita és Kerényi Róbert

Márton nyomában A magyar nép hagyományos kultúrája című állandó kiállításban
Tárlatvezető: Koltay Erika

12.00
Kis kacsa fürdik – lengyel-magyar aprók tánca

Családi táncház és közös daltanulás lengyel és magyar zenészekkel.
Közreműködik: Katarzyna Hełpa-Liszkowska, Paweł Liszkowski, Romuald Jędraszak, Paweł Zawadzki, Németh László, Zsabokorszki Ferenc, Molnár Előd

14.00
Tukántól a fecskéig

Bankovics Attila ornitológus előadása
Az előadó évek óta járja Amazónia őserdeit, ahol élőben láthatja az ott élő madarak színpompás tollazatát, ugyanakkor jól ismeri a hazai és európai madarakat is. Az előadáson fotókon keresztül mi is betekinthetünk a madarak világába, különféle madártollakat ismerhetünk fel, furcsa madárhangokat hallgathatunk, és bepillanthatunk az ornitológus különleges munkájába is.

Zenés tárlatvezetés lengyel nyelven A magyar nép hagyományos kultúrája című állandó kiállításban
Mi és hogyan érthető a hagyományos magyar paraszti kultúrából lengyel szemmel? Mik a legfeltűnőbb párhuzamok, különbségek? A tárlatvezetést nemcsak zenével, hanem a múzeumi gyűjtemény lengyel műtárgyaival is illusztráljuk.
Tárlatvezető: Natalia Nojek

15.00 
A kakas és a pipe

"Egyszer volt, hol nem volt egy kakas meg egy pipe. Meghalt szegénykéknek az asszonyuk, nem volt mit egyenek, s elbujdostak az erdőbe. Amint ott mentek, mendegéltek, a pipe talált egy vadkörtét, és bekapta. Azám! De nagyobb volt a körte, mint a pipe gégéje, s megakadott benne…" A történet folytatására fény derül Tárnok Marica interaktív bábelőadásában.

15.30 
WANTED! Ludas Matyi, Döbrögi és liba kerestetik!

Játékos hasonmásverseny Tárnok Marica vezetésével, ahol nem a külső számít! Kinek van lúdtalpa? Ki rikkantja a leghangosabban, hogy "Én vagyok Ludas Matyi!"? Lustasági és gyorsasági próbák, játékos deresre húzó és ölelési verseny, libajárás az aulában. A legjobb Matyik, Döbrögik és libák jutalmat kapnak!

16.00
Lengyel-magyar táncház, a "Polonez" Népdal és Néptánc Együttes fellépésével

A "Polonez" lengyel táncegyüttes 2000-ben alakult Budapest XVIII. kerületében, repertoárjukban lengyel nemzeti és regionális táncok szerepelnek. Az együttes vezetője Balogh Katarzyna. A táncegyüttes fellépését követően Lengyelországból érkezett táncosok és zenészek lengyel néptánc tanítására és táncházra hívnak mindenkit, velük dudaszó mellett a "magyar polkát" is megtanulhatjuk.
Közreműködik: Katarzyna Hełpa-Liszkowska, Paweł Liszkowski, Romuald Jędraszak, Paweł Zawadzki

10.00 – 18.00
A poznańi felvonulás – rendhagyó ünnep Lengyelországban

A Márton-nap megünneplése Európa-szerte ismert hagyomány. A Néprajzi Múzeum Márton-napi rendezvényén a magyar és lengyek szokásokat vetjük össze. Szent Márton különösen kedvelt Poznańban, ahol díszes kíséretben, fehér lován vonul fel a róla elnevezett utcán. A felvonuláson lengyel nemzeti jelképek is szerepelnek, hiszen Lengyelországban november 11. egyben a Lengyel Függetlenség Napjának ünnepe.

Két jó barát fejtörő – Dwa bratanki quiz
A lengyel nemzeti ünnep kiváló alkalom arra, hogy szemügyre vegyük a közismert szólást a két nép barátságáról, és megismerjük a közös uralkodók, Bem apó és szent Kinga legendája segítségével a magyar-lengyel történelmi kapcsolatokat. A kvízjátékban részt vevőket lengyel emléktárgyakkal jutalmazzuk.

Márton-napi kiflisütés poznańi hagyományok alapján
Poznańban több mint száz éve Szent Márton patkójához hasonlító finom kifliket készítenek. Márton-napon a poznańi cukrászok igazi csemegéjéből több száz tonnányi fogy el. A fehér mákkal, mandulával és szárított gyümölcsökkel készített süteményt lengyel asszonyok segítségével a múzeumban is elkészítjük.

 Kézművesműhelyek: tollaslabda, tollas hajdísz, írótoll és papírcsipke készítése
Tollaslabda piaroa módra: végy néhány kukoricalevelet, tömd ki, kötözd meg, köss rá tollat, és már dobálhatod is!
Tollas hajdísz sziú módra: néhány színes tollat jól dolgozz össze bőrrel és gyöngyökkel, máris kész a hajbavaló!
Írótoll szerzetes módra: éles késsel vágd le a lúd szárnya tollát, tintába mártva rajzolj vele betűket és formákat!
Papírcsipke lengyel módra: végy vékony papírt, hajtsd ketté, vágj rá madarat, életfát, és tálald üvegen vagy más színű papírlapon!

A liba nyomában
Élő társasjáték, ügyességi és szellemi akadályokkal a liba nyomában a múzeum galériáján. A játék alapja a középkori eredetű, 63 mezőből álló társasjáték. Akkoriban bizonyára még nem tudtak lufiból libát csavarintani, de a múzeumi játékban most bárki megpróbálhatja!

Micsoda madár!
Játékos kiállítási túravezető, amellyel önállóan felfedezhető és összegyűjthető a múzeum összes madara, legyen az kicsi vagy nagy, szőttes vagy festett…

Pihe-puha pihenő
Az aulából nyíló barátságos kuckóban libás meséket mesélünk és vetítünk a gyerekeknek, miközben különféle párnákon heverészhetnek és nyújtózkodhatnak úgy, ahogy Ludas Matyi is szokta. Vajon melyik párnában vannak valódi tollak?

RAJZVERSENYEK:

Sok lúd disznót győz
Márton-napi rajzverseny: Ki tud legjobban libát rajzolni?
Eredményhirdetés 16.00 órakor, Tárnok Marica vezetésével

Mimikri
A Néprajzi Múzeum és a Műcsarnok közös családi rajzversenye
A rajzverseny első fordulóján, november 11-én 10.00-13.00 óra között a résztvevők a Néprajzi Múzeumban gyűjtenek, rajzolnak és fényképeznek műtárgyakat a magyar állandó kiállításban. A rajzverseny második fordulóján, november 17-én 10.00-13.00 óra között a helyszín már a Műcsarnok, ahol Bukta Imre önálló kiállításába kell belecsempészni – montázstechnikával szinte észrevétlenül elhelyezni – a kiválasztott néprajzi tárgyak képeit. A győztes az lesz, aki a legtöbb műtárgyat rejti el a Műcsarnokban.

KAMARAKIÁLLÍTÁSOK:

Tollas világ
Válogatás a Néprajzi Múzeum gyűjteményeinek tollas műtárgyaiból. Minden, ami tollból készült, minden, amit toll díszít, legyen az százéves tollpárna vagy kócsagtollas kalap, vagy trópusi madarak színes tollazatából készített indián fejdísz.

Lengyel "papírcsipkék"
A papírból kivágott díszek a lengyel népművészet különleges darabjai, amelyek a lengyel házakat díszítették. A papírdíszkészítés előzményei a 19. század közepéig nyúlnak vissza. E jellegzetes lengyel papírművészet Mazóviában – a Visztula középső folyásánál elhelyezkedő terület – fejlődött leginkább. A kiállított darabok a Néprajzi Múzeum gyűjteményéből valók.

Lengyel barátainkkal együtt szeretettel várjuk a gyerekeket és a felnőtteket!

Házigazdák:
Natalia Nojek (Erasmus ösztöndíjas gyakornok), Bodnár Kata, Joó Emese és Koltay Erika múzeumpedagógusok

A programra egyéni látogatóknak előzetes bejelentkezés nem szükséges.
Belépő: 1400 Ft, a kedvezmények érvényesek

Vélemény, hozzászólás?