Elsősegély túlhajszolt anyáknak: így lesz mindenre időd!

Elsősegély túlhajszolt anyáknak: így lesz mindenre időd!

Napjainkban egyre többen panaszkodnak időhiányról, túlterheltségről. Különösen igaz ez akkor, ha egy nőnek a hivatás és a család frontján is naponta helyt kell állnia.

A családanyák túlnyomó része szakmai munkát is végez, azaz "dolgozik", ahogy mondani szokták – mintha otthon nem ugyanezt tenné -, mégpedig teljes munkaidőben. Részmunkát ugyanis csak elvétve lehetséges vállalnia: egyfelől anyagi okokból nem áll módjában csökkentett munkaidőben dolgoznia, másfelől a munkáltatók ezt a lehetőséget csak ritkán ajánlják fel. A munka perpetuum mobiléjét egyedül viszont nehéz működtetni.

A férfiak keveset segítenek a házimunkában

Közhelyszámba megy, de igaz: a férjeknek és apáknak, élettársaknak sokkal többet kellene segíteniük a házimunkában és foglalkozniuk gyermekeikkel. Az otthon, a család ellátásával kapcsolatos feladatok megosztása azonban a legtöbb helyen nem megy olyan könnyedén. Még ma is a feleség, az anya marad az "élvonalban", ha a háztartásról van szó, vagy amikor a gyerekkel tanulni kell, vagy amikor az iskolával való kapcsolattartás akadozik.

A gyereknevelés is a nők feladata

A gyereknevelés első (és későbbi) évei sok stresszel járnak, és az anya gyakran érzi úgy, hogy a család és a háztartás gondjai olykor szinte elviselhetetlen terhet rónak rá. Szinte csak magára számíthat, és ha nem csinál meg mindent, a gépezet megáll… De vajon a legtöbb férj, apa, élettárs miért gondolja úgy, hogy neki nem kell ugyanúgy részt kell vállalnia a gyereknevelés gondjaiban, a háztartási gépezet működtetésében, mint a nőnek? Szinte halljuk a felháborodott hangokat: "hogyne segítenénk, nagyon is!" De a felmérések szerint a nők erről a kérdésről merőben másképp vélekednek.

A munkamegosztás kívánalma

Ahhoz, hogy túléld mindezt, mi sem egyszerűbb, mint igenis megosztani végre a feladatokat. Amikor "el vagy havazva" a sok "benti" és otthoni munkával, vagy nincs kire hagynod a gyereket, gondolj a nagyszülőkre – ha még jó erőben vannak és nem laknak túl messze – vagy a készséges szomszédra, akinek hasonló korú gyereke van, illetve egyszerűen segítőkész. De ilyen problémák esetén, ha már "szalad a ház", "úszik a konyha", "minden a feje tetején áll", és úgy érzed, ennél többre már egyáltalán nem vagy képes, miért nem támaszkodsz életed párjára is? Mert ő egész nap dolgozik? Te is!

Thinkstock

Elsődleges fontosságú, hogy oszd meg vele a családdal kapcsolatos feladatokat. Szörnyű kimondani, de például kérd meg esténként, hogy főzzön vacsorát, amíg te pihensz egy kicsit… Ha nem ért hozzá, ott a szakácskönyv, te is azzal kezdted. A mosógép gombját is meg tudja nyomni, sőt, később ki tudja belőle venni a ruhát, és a teregetéshez sem kell különleges tehetség.
Ugye, hogy mindezt eddig te csináltad? Generációkon keresztül öröklődött át a nemek szerinti (otthoni) munkamegosztás ilyen, aránytalanságokkal teli jellege – az új évezredben már igazán itt az ideje változtatni rajta.

Ne vállalj mindent magadra!

Tanulj meg nemet mondani, és ne vállalj magadra mindent! Ezzel elkerülheted a túlterheltséget, és vele együtt azt, hogy mindent rád bízzanak. Hiszen ha megcsinálod, miért ne terhelnének meg azokkal a feladatokkal, amelyeket egyébként nem feltétlenül neked kellene elvégezned? A környezetedben, a családodban másoknak is juthat teljesíteni való. És ami a legfontosabb: ne vedd át a stresszt azoktól, akiknek a felelőtlensége, nemtörődömsége, esetleg lustasága miatt akadozik, vagy esetleg leállhat a "családi gépezet". Nem akarsz velük vitatkozni, belefáradtál az örökös győzködésbe? Pedig lépned kell, mert a feladatok ellátatlanságából, az örökös "mit nem csináltam még meg?" gyötrő gondolatából adódó stressz sokkal nagyobb kárt okoz a szervezetedben, mint a mosatlan a konyhában.

3 fontos dolog, ami nélkül nem megy:

Szakíts egy órát hetente feladataid nyugodt átgondolására!
Ha ezt pihenés, nem pedig kapkodás közepette teszed, sokat segíthetsz önmagadnak abban, hogy hatékonyan oszd be az idődet. És főleg, hogy ne lásd az életed sötéten, megoldhatatlan stresszhelyzetek tükrében. Készítsd el a feladataid hierarchiáját, és eszerint, rangsorba állítva lásd el a heti teendőidet. Ellenőrizd saját, gyermekeid és a párod időbeosztását. Ha ezt megteszed, nem következhet be számos olyan váratlan esemény, megoldandó probléma, mely anélkül biztosan jelentkezne.

Thinkstock

Kérj segítséget!
Semmi okod sincs rá, hogy elfogadd: te vagy a család, a háztartás egyetlen tartóoszlopa. Bizony, annak több lábon kell állnia, hogy össze ne dőljön! De fontos az is, hogy mindig válaszd ki a megfelelő időpontot arra a tevékenységre, melyben segítségre szorulsz. Ha például vásárolni szeretnél együtt a férjeddel, semmiképpen se a szombat délelőttöt vagy a munkaszüneti napok, ünnepek előtti, a legnagyobb zsúfoltsággal járó időszakokat válaszd, mert akkor nem csoda, ha a férjed, élettársad "bedobja a törölközőt".

Találd meg a középutat!
Ne gondold azt, hogy a családi élet csak patyolattisztaságú lakásban, frissen főzött vacsora mellett, élére vasalt zokniban képzelhető el. Próbáld megtalálni a középutat, hogy ne ússz el a munkával, de ne is fulladj bele! Ha megtagadod önmagadtól, amire szükséged van, elapadnak az energiáid, és nemcsak magadra, de a családodra is kevesebb időd jut. Ne feledd: a kevesebb néha több! Amit adsz, add minden erődből, de ne adj azon felül.

Forrás: Patika magazin

Teljes forrás: www.life.hu/anyaskodj/20111101-elsosegely-tulhajszolt-anyaknak-igy-lesz-mindenre-idod.html

 

 

Vélemény, hozzászólás?