Interaktív Családi Színház 2014. November 22.

A Káva Kulturális Műhely 6-10 éves gyerekeknek és szüleiknek szóló interaktív családi színháza Schilling Árpád rendezésében november 22-én 11 órakor utolsó alkalommal látható a MU Színházban.

Történetünkben egy nyolc éves kisfiú és kutyája nagy bajba kerül, mivel figyelmetlenség és embertelenség veszi őket körül. Az előadáson részt vevő gyerekek és szüleik arra kapnak lehetőséget, hogy belépve a történetbe, segítsenek főhőseinknek: összefogással és együttműködéssel legyőzzék a gonoszságot és igazságot tegyenek.      

A gyerekek minél kisebbek, annál kiszolgáltatottabbak a felnőttek világának, akárcsak a felnőttek a felettük álló társadalmi tekintélyekkel és hatalmakkal szemben. A színházi játék fő kérdése: hogyan tudunk összefogni, együttműködni a felettünk álló elnyomó hatalommal szemben mi, a kiszolgáltatottak?

Családi színházunk különleges lehetőséget kínál arra, hogy…
•  szülők és gyerekek együtt gondolkodjanak, játszanak a színházban: így a történet és a játék közös élménnyé válhat. 
• a szülők láthatják gyermeküket egy közösség tagjaként játszani: így megfigyelhetik, hogyan viselkedik egy különleges társas helyzetben.
• A szülők a játékon keresztül együtt gondolkodhatnak más szülőkkel: így megoszthatják egymással kérdéseiket, tapasztalataikat. 

Az előadás alatt a játékban és a közös gondolkodásban való részvétel minden esetben lehetőség, azaz nem kötelező. Mindenki maga döntheti el milyen szerepet választ: a nézőét, avagy a közreműködőét!

Ajánló: ITT

 

Alkotók:
Színészek: Jobbágy Kata/ Sárosdi Lilla, Bori Viktor, Sereglei András 
Rendező: Schilling Árpád
Dramaturg: Sebők Bori
Díszlet: Ágh Márton
Jelmez: Kiss Gabriella 
Programvezető: Romankovics Edit "Úgy gondoltam, hogy az iskola összes alsós osztályának látnia kell a Gubancot. Nagyon hasznos kívülről látni, hogy a gyerekek hogyan reagálnak egy konfliktushelyzetre. Mi arra biztatnánk a Kávát, hogy minél több előadást készítsen ennek a korosztálynak, hiszen a színházi nevelést is kicsiben kell elkezdeni." (Wiesner Mária, pedagógus)

"A színpadi játékot időnként a szerepből kilépve a nézőtér felé forduló kérdéssel szakítják meg: „Most mit csináljak?" Ez a technika véletlenül sem tévesztendő össze a klasszikus bábszínházi, álnaiv „hol a gonosz?" kérdéstípusával. Itt a gyerekekhez fordulva értő válaszokra várnak az alkotók, s a valódi kérdésekre olykor megrázóan valódi mondatok születnek."  (Krupa Zsófia/Fidelio)

 

Vélemény, hozzászólás?