Milyen mesét nézzen a gyerek? Frakk kontra Disney?

A mese a gyermeki személyiségfejlődés elősegítésének egyik legfontosabb eszköze. A bontakozó fantáziának, az önkifejezés képességének kulcsa, valamint az egyik legvarázslatosabb út a világ megismerése felé. A mesék megválasztásának módja éppen ezért nagyon fontos, főleg akkor, ha a mese nemcsak akusztikusan, de vizuálisan is hat a gyermekre.

Manapság az erőszak győz

A szakemberek egy része azt állítja, a mai mesék nemcsak más üzenetet hordoznak, mint a korábbiak, de erőszakosabbak is. Főleg az ázsiai rajzfilmeknél érhető tetten az öncélú öldöklés képi megjelenítése és a teljesen értelmetlen szadista képsorok – tengernyi vér, leszakadó végtagok, kiomló belső szervek – beépítése a mesébe. Elsősorban tehát nem az agresszióval van baj, állítják a pszichológusok, hiszen az erőszak hozzátartozik az emberi élethez, és annak mese formájában való felbukkanása segít a jelenséget elhelyezni a gyermeki világban. Más megközelítések szerint ráadásul a klasszikus mesék sem nélkülözik az erőszakos jeleneteket, ott is levágják – lekardozzák -, megeszik, megégetik, elveszejtik az áldozatot. Vagy legalábbis a gonosz mindezt megpróbálja elkövetni.

A világos és teljesen kézzelfogható különbség a meseszövésben érhető utol: a klasszikus mesékben a rettenetes feszültségnek van feloldása, hiszen a jó az esetek szinte 100 százalékában győz. És ez roppant fontos erkölcsi tanulság egy gyermek számára, miközben a jó győzedelmeskedése után képesek oldódni az izgalmak során keletkezett görcsök. Van azonban más szempont is, amely mellett érdemes végiggondolni, hogy milyen mese kerül a kicsi elé – leginkább film formájában, amelyet ugye manapság jobban preferálnak a gyerekek.

Frakk vagy Donald kacsa

Kétségtelen, hogy a magyar mesefilmgyártás zseniális termékeket hozott létre az elmúlt 40 évben: a Frakk, a Süsü a sárkány vagy éppen a Kukori és Kotkoda bájukkal, cselekményükkel, szereplőikkel – és persze szinkronhangjaikkal – több generáció épülését és szórakozását is képesek szolgálni. Vagyis bátran ajánlja ma is minden a mesében és a gyermeki lélekben jártas szakember a magyar rajz- és bábfilmeket. De nem szabad megfeledkeznünk az olyan egykori, csehszlovák és lengyel meseprodukciókról sem, mint amilyen a Kisvakond, mely szó szerint beásta magát a kelet-európai kultúrába.

www.hirado.hu

Az említett mesékkel versengenek a Disney-produkciók, amelyek esetében érdemes megfontolni a választást. A Disney-mesék egy része ugyanis klasszikus meséket dolgoz fel ragyogó technikával, izgalmas színekkel – és tehetségesen. Úgy, hogy az eredeti történet szinte mit sem veszít varázsából. Ugyanakkor vannak más típusú Disney-produkciók is. Azok, amelyek színesen pörgősek, vagyis garantáltan a képernyő elé kötik a kicsiket, csakhogy mondanivalójuk, tanulságuk nincs. Olyan, mint egy szöveg nélküli, nagy sebességgel átlapozható leporelló. Időrabló és felejthető.

A pszichológus véleménye

Gazdag Enikő pszichológus szerint szülőként a cikkben is szereplő kritériumokat mindenképpen számításba kell venni, emellett fontos, hogy az adott mese a maga történetével képes legyen a gyerek vágyait, félelmeit, szorongásait megjeleníteni, és akár még oldani is.
A mese használata a terápiában még felnőtteknél is gyógyító erővel bír, gyerekeknél óvodáskorban keveredik még a valóság és a képzelet, ezért is fontos számukra a mese, amellyel képesek problémáikat megélni, kifejezni, és ezt a gyerekekkel való konzultációkban is előszeretettel használják pszichológusok.

www.fanpop.com

Elsőként lényeges a képsorok mellett a nyelv. A gazdag szóhasználat, a fordulatos mondatalkotás és a nyelvi humor jelenléte a mesében mind a gyermek fejlődését segíti. A következő szempont a történet, a meseszövés: legyen fordulatos, de nem feltétlenül fontos, hogy kerek egész epizódok következzenek egymás után. Folyhat lazán is az a mese, hiszen a következő részig a gyermek fantáziája majd meglódul és kitölti a hiányt. A meseválasztásnál kerüljük azokat, amelyekben öncélú vérengzés van, tehát csak a látvány kedvéért megrajzolt halál. A durva szavakat tartalmazó mesék is kerülendők. Emellett fontos a zene is: sokszor éppen a zenei aláfestés rémíti meg a gyermeket.

A saját mese is hatásos

A mesét mi magunk, szülők is kitalálhatjuk, megírhatjuk együtt a gyerekkel, akár még egy közös mesénk is lehet, amibe az kerül bele, ami jelentőséggel bír a gyerek számára. Hasznos lehet még az ovisokkal a bábozás, és a rajzolás, ezek a kreatív technikák szintén lehetővé teszik a gyerek számára a problémái kifejeződését.

A mese kiválasztása megfelelő korosztály szerint történjen: egészen más jellegű mesét tud helyesen értelmezni egy három-, mint egy hatéves. A kicsi még képtelen elvonatkoztatni, a mese és a valóság összeolvad, és félelmetes káoszt eredményezhet – így még egy ártalmatlannak tűnő Hamupipőke is horrorrá válhat egy kisóvodás számára. Ezen túl jó, ha a mesében világosan megkülönböztethető ellentét fedezhető fel, például szimbólumok jóra és rosszra. Legyen benne tanulság: hogy "érdemes" jónak lenni, hogy a bátorság, a hűség, az önfeláldozás, a kedvesség, a segítőkészség erény, továbbá feloldozás. Ha a rossz elnyeri büntetését, a büntetés legyen emberséges, előremutató, megbocsátó, vagyis a győzedelmeskedő főhős legyen nagylelkű.

(Forrás: www.life.hu/anyaskodj/ovisoklettetek/20110412-frank-kontra-disney-mit-nezzen-a-gyerek.html)

Vélemény, hozzászólás?