Nagy rajzolás – The Big Draw a Szépművészeti Múzeumban 2011. október 08.

Nagy Rajzolás: Nagy szavak

Óriási szókirakó játék helyszíne lesz október 08-án, szombaton a Szépművészeti Múzeum. Az intézmény több száz négyzetméternyi Reneszánsz Csarnoka egyetlen hatalmas rajzoló térré alakul, ahol különböző technikákkal alkotott betűk és szavak csábítják különleges játékra az érdeklődőket. Az ingyenes program az évente egyszer megrendezendő nemzetközi Nagy Rajzolás – The Big Draw elnevezésű program hazai eseménye.

A Kampány a Rajzolásért egy angol, független, non-profit szervezet, mely arra igyekszik ráirányítani a figyelmet, hogy a gondolatok, a kreativitás, a szociális és kulturális tevékenységek összekapcsolásának fontos eszköze a rajzolás. Két programot indítottak el, a Big Draw-t és a Power Drawing-ot, ösztönözve az embereket az alkotó tevékenységre. A Kampány hosszú távú célja, hogy megváltoztassa a pedagógusok és a nagyközönség rajzolásához való hozzáállását, és kitörölje a szótárból azt a kifejezést, hogy "én nem tudok rajzolni". Minden emberben benne rejlik ez a képesség, mely segít új dolgokat kitalálni, gondolkodni és kommunikálni.

A kezdeményezés 2000-ben egy napos eseményként indult Londonban, idővel azonban egy hónapossá nőtte ki magát, melyet minden év októberében rendeznek meg. Ma már a világ különböző pontjain 1500-nál több intézmény (múzeum, galéria, műemléki épület, könyvtár, iskola és park) fogadja a rajzolni vágyókat, gyermekeket és időseket, profikat és amatőröket egyaránt. Az egy hónapos rendezvények rendszerint összekapcsolják a Művészetek, a Tudomány, a Dizájn és a Környezet témaköröket.

A Szépművészeti Múzeum a kezdetektől, 2000-től rendezi meg a Nagy Rajzolást. A tavalyi évben a Miksa császás diadalmenete (www.szepmuveszeti.hu/web/guest/szepmuhely) című animációs filmmel a múzeum elnyerte a kampány egyik díját is, melyet ez év áprilisában vett át a British Museum-ban.

Az idei év témája a Rajzolás Kora. A Reneszánsz Csarnok több száz négyzetméteres területe alakul át egy kreatív, izgalmas és vidám alkotótérré. A múzeum várja mindazokat, akik szeretnének betűket, nagy szavakat különböző technikákkal létrehozni, a keresztrejtvényt fejtő nagymamákat, az ábécével ismerkedő gyerekeket, az sms-ező kamaszokat és a nyomtatványokat töltögető szülőket, azaz MINDENKIT: A közösen létrehozott alkotásokból egy hatalmas szókirakó áll össze a múzeum több mint 100 éves kövein. A rajzolás 10 órakor kezdődik, a programra a belépés ingyenes!

Bővebb információ:

www.thebigdraw.org

nagyrajzolas.weebly.com

www.facebook.com/#!/pages/Sz%C3%A9pm%C5%B1v%C3%A9szeti-M%C3%BAzeum/127253613961476

 

 

 

 

 


 
Vélemény, hozzászólás?