Unalomból születik a kreativitás?

Unatkozom Anyaaaaaaaaaa!!! Máris emelkedik a vérnyomásod, ha ezt hallod, ugye? Esetleg még csapnivaló szülőnek is érezheted magad. Nem kell, végre itt van valami, ami arra bíztat, hogy ne szórakoztasd a gyereket egész nap. Legtöbbünk sorolni kezdi a választható tevékenységeket. Rajzolj valami szépet. Építs valamit kockákból. Csináld meg a szorgalmi feladatot. Olvass egy könyvet. Hiszed, vagy nem, a gyerekeknek jót tesz, ha unatkozik egy kicsit, és nincs minden ideje beosztva.

Miért fontos a strukturálatlan idő? Ez valamiféle üresség, amit meg lehet tölteni, de nem kívülről, hanem belülről. A weben elérhető egy hogyan készül a LEGO film. Ebből az is kiderül, hogy a fejlesztők (nagyra nőtt gyerekek) egy tökéletesen semleges, hófehér szobába mennek be új játékokat álmodni, megvilágosodni. Először jól felháborodtam, mert van bennem egy zsigeri utálat az unalmas ingerszegény vállalati tárgyalókkal szemben, de aztán rájöttem, hogy zseniális. Mi felnőttek is rettegünk az ürességtől, és az unalomtól is…na de ez messzire vezetne, és most a gyerekekről van szó.

Az üresség, az unalom a KREATIVITÁS alapja. Lehetőséget ad arra, hogy elkezdjék felfedezni belső világukat, egyáltalán kapcsolatba lépjenek magukkal. Az ürességben elindul a képzelet, a teremtés. A sok inger, az állandó vibrálás nem kedvez ezeknek a folyamatoknak, sőt. A legjobb játékok az ürességben születnek, egy bottal, egy falevéllel. A legszebb rajzok egy fehér papíron és nem a „kreatív sablon készlet” segítségével. A legjobb, amikor végre összekeverednek a LEGO kockák, nem kell az előírás szerint követni az építést, lehet végre alkotni.

Olyan sok felnőtt jön rá 40-50 évesen, hogy valaki más életét éli. Ez valahol itt kezdődik, volt e elég üresség gyerekként ahhoz, hogy magamból kelljen hozzáadnom a dolgokhoz, vagy készen kaptam mindent, amit csak passzívan befogadtam. Ha kitölthetem az űrt, azt is megtudom, mire vágyom, ki vagyok valójában, meghallom az unalom mögötti hangokat, megérzem az érzéseket.

Azt csak félve kockáztatom meg, hogy az időhöz való viszonyt is meghatározza ha gyerekként van lehetőség strukturálatlan időszakokat beosztani. Notórius késők, időben elúszók figyelem!

Hol lakik az üresség?

  1. Kikapcsolt TV, számítógép, táblagép, telefon közelében

  2. A természetben, erdőben, folyóparton, réten, kertben

  3. Akár egy városi séta közben

  4. „Kreativitás fejlesztő, útmutatóval ellátott dolgoktól távol, inkább fehér papíron

  5. A kevesebb több – ismerek olyat, aki a játékok egy részét elpakolja, és időről időre rotálja, mi van elől, mi van eltéve. Nagyon jó ötlet, oh, bárcsak lenne egy tárolónk!

 

Pethő Orsolya, pszichológus

Ha nevelési gondjaid vannak, keress meg, segítek: www.kolyokszerviz.hu

 

Vélemény, hozzászólás?