Visszaszámlálás indul: 3, 2, 1 és indul a suli!

Most már elég nehéz nem gondolni a sulikezdésre, az utolsó napok ezek. Remélem még sikerül kiélvezni a nyár és a szabadság minden pillanatát, de ahhoz, hogy majd gördülékenyen menjen a váltás is, nem árt egy-két dologban aprókat változtatni.

5. Minden nap egy kicsivel hamarabb menjen aludni. Ebben sokkal jobb a fokozatosság elvét megtartani, mint az utolsó este – pláne amikor már izgul is – idegesen beparancsolni az ágyba a még 100%-on pörgő gyereket, hogy aztán majd másnak hulla fáradtan kelljen kirobbantani onnan. Ha még nagyon nem álmos, olvassatok kicsivel több mesét, vagy ha már nagyobb, olvasson magának.

4.  Elsősökkel irány a suli, mutasd meg az utat, s ha be lehet már menni az épületbe, akár azt is.  Minél több lesz az ismerős dolog, annál felszabadultabb lesz az első napokban. Miért ne próbálhatná ki a WC-t is? Ha majd egyedül megy, gyakoroljátok az útvonalat, akár többször is.

3.  Legyen ismerős a tanárnéni is. Legjobb lenne személyesen találkozni vele, még az első nap előtt, de ennek kicsi az esélye. Az is megteszi, ha fényképen mutatod meg a kicsinek. Hasznos kinyomtatni és kitenni a hűtőre a képet. Az első nap olyan lesz, mintha már jól ismerné őt.

2.  Találkozzon az osztálytársaival is. Rendezzetek játszó délutánt, legalább 1-2 gyerekkel, akivel egy osztályba fog járni. Minden új környezet csak addig idegen és ijesztő, amíg nem kötődünk valakihez eléggé.

1. Vegyétek meg együtt a sulicuccokat. Amiben csak lehet, hagyd, had válasszon ő. Melyik elsős füzet tetszik jobban a versenyautós, vagy a tigrises?

0. Csapjatok egy délutáni bulit a haverokkal, családdal, ünnepeljétek meg, hogy megint valami új következik. És persze feküdj le te is korán. Egy kipihent szülő sokkal inkább jelen tud lenni egy ilyen szép napon, mint az első nap az iskolában.

 

Pethő Orsolya, pszichológus

Ha nevelési gondjaid vannak, keress meg, segítek: www.kolyokszerviz.hu

Vélemény, hozzászólás?